onsdag 8 maj 2013

Uppsats om språk


Jag tänkte prata om chatspråk, svordomar och kvinnligt och manligt.

Vi börjar med chatspråket, jag använder väldigt ofta chatspråket, det blir mycket enklare och skriva till kompisar på t.ex snapchat eller facebook.

Men när man ska prata med någon/några privat då använder jag inte chatspråket, t.ex om jag är ute med några kompisar då säger jag inte hur mkt kostade den eller hur äre?.

Chatspråket är en del av min identitet, jag använder det väldigt ofta, men inte med mina föräldrar, endast med kompisar, ibland skriver jag t.o.m såna förkortningar som kanske inte ens finns, som t.ex vsdgi som betyder vad ska du göra idag? för att jag inte pallar skriva hela fråga.

Om mina kompisar använder en förkortning som jag inte fattar då frågar jag ju förstås vad det betyder och efter några dagar, då har jag börjat använda de, för de ord jag hör och tycker låter bra, kopierar jag på något sätt och använder nästa gång jag använder chatspråket.

Mina föräldrar fattar ju inte chatspråket alls, t.ex ibland när jag är hemma och de också är hemma, så kanske jag och min kompis/mina kompisar går förbi de och så måste vi säga något, och för att inte mina föräldrar ska förstå så använder vi chatspråket, det låter väldigt konstigt än att skriva det men det viktigaste är ju att kompisen förstår och att inte föräldrarna förstår.

Nu tänkte jag prata om kvinnligt och manligt språk.

Kvinnligt och manligt språk är olika tycker jag.

På sätt och vis bror det på från person till person, men jag i alla fall, tycker att de pratar helt olika, jag ska förklara hur och varför jag tycker de.

Kvinnor eller tjejer pratar oftast om kläder, smink, relationer, killar, om liksom vad tjejer/kvinnor brukar göra, aa som shoppa och kolla eller kanske skratta lite mer åt killar.

Jag brukar inte göra likadant som det där, jag brukar mest, ja prata om kläder och smink, det gör väl alla kvinnor enligt mig, men jag brukar inte prata så mycket om relationer och killar.

Om jag är på stan eller nova eller någonstans där det är mycket folk så brukar jag och mina kompisar mest skratta åt killar, vi kollar lite om de är snygga, men är de inte de, ops ja då är de fula, enligt oss, och då säger vi t.ex öö kolla håret eller, kolla skorna eller massa sådana saker.

Det är inte direkt meningen att säga så taskiga saker, som man kanske inte ens tycker, men samtidigt har man en så otroligt rolig stund som man skrattar, fast man tänker inte på att, under den stunden är man lite taskig.

Eftersom att inte personerna hör vad vi säger om de så säger vi de tyst så att ingen hör.

Män pratar på ett annat sätt än vad kvinnor gör, de pratar mer om, sport, spel, visst vissa killar kan ju prata om kläder liksom, ’‘åhhh den vill jag ha’’, liksom det är inte alltid mamma som betalar kläder till sonen, men män brukar oftast prata om jobb och liksom är rätt på saker, medans kvinnor är mer försiktiga och blyga.

När man pratar om lärare är mer manliga lärare på saker som jag sa innan, de är mer stränga medans kvinnor är mer tjatiga och bitchiga och tar han dom barnen och sånt.

Mannen bara ligger på soffan och kollar tv och bryr sig nästan inte alls om barnen utan det är mamman som ska sköta ungarna och se till att de inte gör något dumt.

Nu kommer vi till svordomar och fula ord.

I min värld brukar jag använda svordomar väldigt ofta fast att jag inte tänker på de, om jag är t.ex på stan och jag snubblar eller slår mig så brukar jag ofta säga typ jävlar eller fan, fast att jag inte tänker på de, men efter jag har sagt något fult ord så tänker jag på de några sekunder senare.

Då tänker jag liksom, ojj nu svor jag, samtidigt låter det ju inte så trevligt om man svor fast att man inte tänker på de, de ord som man fick säga för i tiden, nu vill jag inte säga de för att det låter så otrevligt men du fattar väl ändå, men de orden man fick använda innan var liksom normala då, nu låter de bara äckliga och väldigt väldigt otrevliga, så det var ju väldigt bra att man inte säger de så mycket nu.

Men jag använder bara de fula ord som är vanligast att använda t.ex som fan eller helvete.

Nu har jag pratar om alla och ska nu berätta vad jag har berättat om.

Jag har pratar om  chatspråk, svordomar och kvinnligt och manligt, och att jag tycker att kvinnor och män pratar olika och om olika saker.

Att man fick använda svordomar förr i tiden men inte nu, och att vi använder svordomar ganska mycket utan att vi inte tänker på de.

Och att chatspråk används väldigt ofta, speciellt för att inte föräldrarna ska fatta.

Min slutsats bevisar att språket förklarar min identitet.

Av Emma 7a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar