onsdag 26 mars 2014

SV Fantasy

Fantasy

I en fantasy utspelas de i en påhittad värld.
Man hämtar oftast inspiration från från gamla sagor och romaner om för i tiden.
Sen är det oftast med personer som ser ut som de som levde för i tiden, som på medeltiden. Då är det oftast med drottningar, kungar, dvärgar, riddare, troll, trollkarlar, alver och sådana figurer som inte finns, de som är mest troligt är kungar och drottningar men bara att de är lite annorlunda kläda.
I början i filmer eller boken så brukar det ofta vara svårt att skilja det onda från det goda men nästa alltid brukar de goda segra över de goda men ifall de onda segrar mot det goda har de ändå en betydelse men det är inte alls vanligt.
I fantasy brukar det också vara magi eller olika sorters styrkor som inte finns, och det gör fantasy så fantasy egentligen och väldigt intressant för man tänker på ifall vår värld skulle vara så.

Exempel på sådana verk är Narnia häxan och lejonet (film & bok) skriven av Clive Staples Lewis, Journey (film) skriven av Brad Peyton, sagan om kungens återkomst (film) skriven av Peter Jackson, bridge to Terabithia (bok & film) skriven av Katherine Paterson och Gábor Csupó, twilight (film & bok) skriven av Catherine Hardwicke, alice in wonderland (film & bok) skriven av Tim Burton.



fredag 21 mars 2014

Sårbara/Optimala Platser SO

Vulkaner - het magma tränger sig igenom jordens inre och stelnar till lava och då når den en kallare temperatur. Innan den når ytan samlas magman i stora magmakammare där den stannar tills sprickor och hålrum i berget gör så att den kan fortsätta stiga uppåt och när den når magytan eller havsbottnen har vi ett vulkanutbrott.

Orkaner - det kan bara uppkomma över haven och bara om det går över 27° C då varm och fuktig luft sugs uppåt och börjar kretsa runt lågtryckets centrum. Vindstyrkan ökar efter  hand och då frigörs energin och då bildar vattenångan droppar som bildar moln.

Tsunami - det är en vattenvåg som uppkommer vid en vertikal förskjutning av stora vattenmassor. Det kan uppkomma genom att jordskorpan under havet rör sig så att vattnet  ovanför trycks upp eller faller ner.

Jordbävning - (jordskalv) innebär att marken skakar av plötsliga rörelser i jordskorpan eller övre delen av manteln, den så kallade litosfären. Skakningarna orsakar svåra skador på byggnader och om jordbävningen inträffar under havet kan en tsunami utlösas och färdas långa sträckor och orsaka stor förödelse när den når land.


Sårbara platser  Varför? lösningar? 
Chile  
Indonesien   
Mexico



Optimala platser Varför?, framtiden?, problem idag?

Sverige 
Storbritannien 
Brasilien


Chile: Man kan inte bo i Chiles kust just för att det är risk för vulkanutbrott och att det är väldigt vanligt att att sprickorna rör sig därför större risk för jordbävning (jordskalv).
Vulkanutbrotten och jordbävningarna förekommer väldigt ofta och sen att plattorna rör sig väldigt kraftig gör bara jordbävningen skakigare och större.
De har nästan ingen bra plats för att odla heller och det gör att folk inte har möjlighet att sälja de och inte heller kunna äta så mycket som folk gör som har tillgång till jordbruksmark.
Hur vi kan lösa dessa problem är genom att bygga kraftigare byggnaden än de som redan finns, men det kan ändå hända med det blir en mindre risk och en början till de hela.

Indonesien: Indonesien har precis som Chile mycket jordbävningar och aktiva vulkaner men de har inte lika kraftiga efter som att plattorna inte rör sig särskilt mycket och därför blir inte så stora jordskalv.
Men runt i området vid Malaysia och Medan blir det rätt kraftiga och stora jordbävningar.
De har inte så värst mycket tillgång till att odla utom vid Jakarta där de har väldigt mycket plats att odla.
Hur vi ska lösa detta är att man som precis i Chile får bygga bättre byggnader och man kanske inte heller ska bygga så nära vulkanen så det blir mindre risk att den kommer på en.

Mexico: Precis som Chile i Mexico så händer det både jordbävningar och mycket vulkanutbrott vid kusten men i hela Mexico så är det bara en liten del vid kusten runt Mexico City där jordbävningarna inte är särskilt kraftiga.
I Mexico har dess utom halva landet tillgång till att odla, runt Mexico city och hela söder har alla tillgång till att odla.

Hur vi ska lösa detta problemet är samma sak som Chile och Indonesien, man ska bygga kraftigare byggnader och inte bo nära en vulkan, dess utom kan det vara bra att bo där det inte är så torrt för då får man inte tillgång till att odla och kan därför inte sälja.

SV Science fiction

Det är en genre inom litteratur, det är baserat på effektiv utveckling inom vetenskap och teknik och handlar om hur man tror världen är och hur den kommer se ut i framtiden.
Händelserna skapar en ny värld fast det egentligen bara är vår världs som har förändrats.
Målet som han eller hon har i filmer har fiender som försöker hindra han eller hon att uppnå de målet.
I en science fiction film är det ofta vanligt med tidsresor att man åker fram eller bakåt i tiden.

Exempel på sådana verk är Jurassic park (film & bok) skriven av Steven Spielberg, Star wars (film & bok) Skriven av George Lucas, J.J Adams, Dave Filoni, Irvin Kershner och Richard, Johnny Mnemonic (bok & film) skriven av Roberta Longo, Liftarens guide till galaxen (film & bok) skriven av Douglas Adams och Eoin Colfer, Batman (film & bok) skriven av Rob Kane, alien (film) skriven av Ridley Scott.

fredag 7 mars 2014

SV Dystopi

Det är en negativ berättelse om samhället i framtiden, motsatsen är utopi som betyder idealsamhälle i framtiden.
Ordet ”dystopi” kommer från grekiskan och betyder dålig plats.
Vad andra människor i samhället tycker är bra.
Samhällskritik:speglar tiden
På 1900-talet vad man orolig för teknologi och övervakning, nu på 2000.talet är man orolig för miljöproblem, överbefolkning, medicinsk forskning, makt eller kontroll.

Exempel på författare och dess verk är hungerspelen (film & bok) som är skriven av Suzanne Collins, oönskad (bok) skriven av Gemma Mally, divergent (film & bok) som är skriven av Veronica Roths, terminator (film) skriven av James Cameron, wall-e (bok & film) skriven av Andrew Stanton, kallocain (bok) som är skriven av Karin Boye, Gullivers resor (film & bok) skriven av Jonathan Swift.


lördag 1 mars 2014

Planering + Labbrapport NO

Jag jobbade tillsammans med Gabriella och Anima, vi hade Kikare.

Planering
Material: 
Vi använde optisk bänk, lins +30 (konvex), lins -15 (konkav) och 2 muffar.

Utförande:
  • Ta fram alla materialen först 
  • Sätt sedan en av muffarna på 0 och sätt ner -15 linsen
  • Sätt sedan på den andra muffen  på 15 och sätt ner +30 linsen
  • Se sedan till så att den optiska bänken är riktad mot ett föremål så du kan se förändringen

Labbrapport
Inledningen: En kikare är hjälpmedel som man ska ha för att se föremål som är långt borta genom att titta i linsen som förstorar.
En vanlig kikare ser ut såhär, den lilla sidan kollar man i så man ser en större bild eftersom de stora runda linserna sitter där framme så man ser en större bild av olika föremål.
Egentligen är det ju inte meningen att vända på kikaren men om man gör de så blir det en förminskning.
En kikare består av tvenne linser eller linssystem.
Det finns ju väldigt många olika sorters kikare, några av de är teaterkikare som är väldigt liten men ändå så värdefull, sen finns det astronomiska kikare som vanligtvis är väldigt stora som man kan se väldigt långt med, holländska kikare ser ungefär likadan som en vanlig kikare men lite annorlunda, sen finns det prismakikare som är den vanligaste kikare, sen finns det även periskop  som är rätt så speciella tycker jag, de använder man bland annat under vattnet för att man ska kunna se saker ovanför vattnet, tubkikare, även kallad som teleskop, och det är sådana man kan se ut i rymden med.

Syfte:
Grejen men detta arbetet är att vi ska lära oss hur en kikare fungerar, hur man bygger den, hur alla linser fungerar och vilka man ska ta hjälp av vid långseendet och närseendet.

Material:
Optiskt bänk, lins +30, lins -15 och 2 muffar.

Utförande:
OBS! Vi gjorde samma sak som det står på planeringen längre upp.
  • Ta fram alla materialen först 
  • Sätt sedan en av muffarna på 0 och sätt ner -15 linsen
  • Sätt sedan på den andra muffen  på 15 och sätt ner +30 linsen
  • Se sedan till så att den optiska bänken är riktad mot ett föremål så du kan se förändringen

Resultat:
Resultatet blev bra, föremålet man kollat på genom kikare blev mycket större och skarpare.
För att snabbt ändra på de så man kunde se längre bort så flyttade vi bara lins +30 närmare lins -15, för att få närmare syn på föremålet flyttade vi bara på lins +30 längre bort från lins -15.

Slutsats:
En vanlig kikare har alltså en okular lins och en objekt lins.
Kikaren ser igenom den okulara linsen och objekt linser skapar bilden, alltså är den okulara linsen en negativ lins och objekt linsen en positiv lins.
Båda linserna bildar tillsammans en kikare.

Genom denna planering och labbrapport vet vi nu hur man gör en kikare och hur den fungerar.