måndag 26 november 2012

H-KK Måltidsplanering


H-KK Måltidsplanering, Indiska köttfärsspett, morötter och potatismos

Varför valde vi just denna maten?
För att vi tycker att det är gott och att vi ville testa något som vi inte hade testat innan och det var indiska köttfärs spett.

Vad kunde vi gjort bättre?
Vi kunde kanske gjort det lika snabbare och hackat löken till köttfärsspetten bättre för att de blev jätte stora.

Hur smakade det?
Potatismosen var jätte god men köttfärsspetten var inte så goda för att det var för stora bitar lök, vi gjorde morötter också och dem smakade också jätte gott.

Hur såg de ut?
Jag tyckte att det såg ganska fint vi lade upp maträtten fint på tallrikarna fast köttfärsspetten var inte så jätte fina för att de gick i sönder hela tiden.

Hur var konsistensen?
Maten var faktisk ganska hållbar förutom att spetten gick i sönder hela tiden men annars var den ganska hållbar.


Ingredienser:
1 sats köttfärs
1 krm curry
2 krm riven ingefära eller 1krm malen ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja

















Vi valde morötter för att det är tid för dem.  Vi ville ha närproducerade grönsaker och svenskt kött




Mjölk och ost är ett allsidigt livsmedel som innehåller mycket protein , mineralämnen (kalcium, fosfor) samt vitaminer (A, B & D).
Fetthalten varierar beroende på produkt.
Från Mattfett får vi energi och vitaminer (A och D).
Potatis innehåller kolhydrater mest som stärkelse och kostfibrer, mineralämnen (kalium) samt vitaminer (C och vissa B-vitaminer).
Rotfrukter innehåller lite fett och ger därför lite energi.
Men innehåller mycket fibrer, mineraler (järn) och vitaminer (A som karoten och C) och andra skyddande ämnen.
Färska grönsaker består till största delen av vatten men innehåller även mycket fibrer, mineralämnen (järn) och vitaminer.
Fruk och bär innehåller vitamin B, C, antioxidanter och mineraler.
Nötter och frön innehåller hög halt omättat fett som ur hälsosynpunkt är bra fett, protein, mineralämnen och vitaminer 
(B och E). Kött och inälvsmat innehåller mycket protein, mineral- ämnen (järn, selen och zink) och vitaminer (B och A finns mycket i lever).





































AV:Emma i 7a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar